Var med och lyft fram matresterna

Bli en del av förändringen

För få människor pratar idag om vad vår matlagning lämnar efter sig. Det vill vi ändra på. Vare sig du lagar middagar professionellt till hundratals människor, bloggar om mattrender, skriver middagstips på sociala medier eller kategoriserar dig själv som en foodie har du stor möjlighet att påverka andra. Nu behöver vi alla hjälpas åt och sprida betydelsen av att sortera ut vårt matavfall. På den här sidan hittar du bilder, information och annat material som behövs för att kunna sprida budskapet. Dela gärna innehållet så vi kan nå ut till alla, vare sig det är hobbykocken eller mästerkocken. Inte ett enda äggskal ska bli bortkastat i onödan.

Vad lämnar din matlagning efter sig?

Kommunerna i Stockholms län har möjligheten att omvandla matavfallet till biogas till bussarna och biogödsel till svenska odlingar, men fler behöver sortera ut sina skal och matrester. Varje år kastas ungefär en miljon ton matavfall i Sverige, men det mesta hamnar bland de vanliga soporna och eldas upp istället för att användas till något vettigt.

Sverige har som miljömål att hälften av landets matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger ska behandlas biologiskt till nästa år. 25,6 % av matavfallet i Stockholms län sorterades ut 2017 och blev biogas och biogödsel. Några kommuner sorterade dock mycket mer än genomsnittet: Södertälje/Nykvarn sorterade mer än 55 %, Sigtuna ca 45 % och Sollentuna ca 40 %. Ett sätt att få fler att börja sortera sina matrester är att vi blir fler som låter skal och rester synas överhuvudtaget.

Vad kan vi göra?

Det är ovanligt med skal i bilder och rörligt material, så när de får chansen att synas väcker de uppmärksamhet. Så låt skal och rester synas. Tillsammans med roliga och intressanta fakta som vi samlat nedan, kan det bli bra nytt innehåll. Längre ner på sidan finns bilder fria att använda. Tagga gärna med: #sorteramatresten #biogas #biogödsel

Genom att sprida information om matavfallssortering kommer fler engagera sig. Om du arbetar med mat tänk på att du har ett stort ansvar i den här frågan. Du kan skriva om dina recept och avsluta dem med: ”Ät upp din goda mat och sortera dina skal och rester.” Inlägg på sociala medier kan också påminna läsarna om att sortera ut matresterna.

Visste du att…

– var fjärde matkasse som bärs hem kastas?
– 40 % av det som hamnar i soppåsen kan återvinnas som matavfall?
– tio kilo matavfall ger biogas motsvarande en liter bensin?
– en biogasdriven bil minskar utsläppen av koldioxid med 73 %?
– en buss kan åka ca 40 varv runt jorden om alla 2 269 060 stockholmare under ett år la sina bananskal i matavfallsinsamlingen?
– 620 bananskal tar 2:an från Odenplan till Sofia?
– 420 skivor mögligt bröd tar dig med 4:an mellan Hornstull och Radiohuset?

pressmaterial

Här nedan finns foton, gifar och filmer fritt för publicering.

Pressansvarig

Johanna Göransson
Pressansvarig (Telge Återvinning):
08-550 227 32,
johanna.goransson@telge.se

 

Om sorteramatresten

Enligt det nationella målet ska vi senast år 2020 sortera ut 50 % av matavfallet från hushåll, storkök, butiker och restauranger för att behandla det biologiskt.

Den här sidan är en del av en informationskampanj från Stockholms läns kommuner, som syftar till att få fler att sortera ut sina matrester.

HÄR ÄR VI SOM SAMARBETAR FÖR ATT KLIMATET SKA BLI BÄTTRE: